Geschiedenis van de stoel

71ab4b27-b49d-4ed2-b45f-1b7bbc594fee

Tijdens de middeleeuwen had men in het westen voornamelijk kisten en houten banken als zitmeubel. Daarop werd een losse vacht gelegd om de harde ondergrond te verzachten. Een ‘sittlekist’ is een soort armstoel die bestaat uit een kist met rug- en armleuningen.

Alleen de adel en gegoede burgerij in Europa hadden een dergelijk zitmeubel. Ze kwamen voor als zetel voor één persoon, bedoeld voor de heer des huizes. Later diende de ‘sittlekist’ ook als bank voor meerdere personen. Deze meubels waren erg zwaar en werden daarom weinig verplaatst.

De eerste echte stoelen in het westen ontstonden rond de 14de eeuw. De zogenaamde seculiere stoel langs de muur van een kerk waarop vertegenwoordigers van gilden, ambachten en genootschappen op zaten. Daarvoor zat men op houten banken.  Zitten op een stoel werd nog steeds beschouwd als een voorrecht. Door de opkomst van de handelaren en kooplieden nam het aantal administratieve taken toe. Hierdoor ontstonden de eerste zittende beroepen.

Sommige vervaardigingstechnieken van weleer worden tegenwoordig nog dankbaar toegepast. Denk bijvoorbeeld aan het verwerken van stoffen en leer. We zorgen ervoor dat duurzaam gebruik en levensduur optimaal is.

Wij werken samen met timmer- en interieurbedrijven, maar staan open om onze expertise te delen met meerdere partners. Wilt u vrijblijvend kennis maken, bel ons voor een afspraak 06-29123017

 

           Bekijk onze portfolio                            Maak een afspraak
GetInline.aspx(2)

Vergelijkbare berichten